|
tłuszcze roślinne
tłuszcze roślinne - ciekłe tłuszcze otrzymywane z nasion, owoców, kiełków roślin oleistych. Chemicznie są estrami, mieszaninami trójglicerydów kwasów tłuszczowych, głównie nienasyconych. Wśród olejów roślinnych wyróżnia się m.in. olej: kokosowy, sezamowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwkowy, sojowy, lniany.
Inne hasła zawierające informacje o "tłuszcze roślinne":
Nadciśnienie tętnicze
...
Oddychanie komórkowe
...
Globuliny
...
Przemysł chemiczny
...
Torfowisko wysokie
...
Ziołorośla
...
Piętra roślinności
...
Mazurski Park Krajobrazowy
...
Tkanka
...
Torfowisko
...
Inne lekcje zawierające informacje o "tłuszcze roślinne":
Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 3)
...
Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 4)
...
Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 17)
...
|
|
|
|